Χειροκίνητα Αναπηρικά Αμαξίδια

Τα χειροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια είναι ο πιο κοινός τύπος του συγκεκριμένου βοηθήματος, και ονομάζεται έτσι γιατί απαιτεί την συμβολή του χρήστη για την κίνησή του. Διακρίνονται σε πτυσσόμενα και άκαμπτα, με τα πρώτα να είναι κατάλληλα για ευκολότερη αποθήκευση και τα δεύτερα ευκολότερα στην κίνηση.

Ο πιο σύνηθες τρόπος κίνησης αυτών των αμαξιδίων είναι μέσω των δύο κυκλικών μεταλλικών ράβδων που βρίσκονται στους πίσω τροχούς τοποθετημένοι ομόκεντρα σε σχέση με τις ρόδες. Για την ευκολότερη πρόσβαση και την παραγωγή επαρκούς ροπής στρέψης ακόμη και με μικρή δύναμη, αυτού του είδους τα αμαξίδια διαθέτουν τροχούς σχετικά μεγάλης διαμέτρου που συχνά φτάνει και τα 60 εκατοστά.

Τα χειροκίνητα αμαξίδια προσφέρουν μοναδικό επίπεδο ανεξαρτησίας για τον χρήστη, καθώς επίσης και αξεπέραστη αξιοπιστία αφού δεν υπάρχει κάποιος τεχνητός μηχανισμός που προσφέρει δύναμη για την κίνηση. Ο χρήστης μπορεί να κινηθεί απρόσκοπτα χωρίς περιορισμούς από επίπεδα μπαταριών, κλπ. Επίσης, καθώς τα χειροκίνητα αμαξίδια απαιτούν την φυσική προσπάθεια και σωματική συμμετοχή του χρήστη, προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για καθημερινή άσκηση, κάτι που είναι κρίσιμο για την καλή υγεία όσων είναι καθηλωμένοι σε ένα κάθισμα για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα.

Οι πιο έμπειροι και ικανοί χρήστες χειροκίνητων αναπηρικών αμαξιδίων αναπτύσσουν σταδιακά την ικανότητα να χειρίζονται το βοήθημα αυτό με εξαιρετική μαεστρία, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να ισορροπούν στις πίσω ρόδες. Αυτή η μανούβρα προσφέρει την δυνατότητα ελεγχόμενης ανάβασης σε απότομες ανηφόρες, ή ακόμη και σε χαμηλά σκαλοπάτια. Αυτό διευρύνει ακόμη περισσότερο την ευελιξία και την ελευθερία κίνησης του χρήστη, και κάνει τα χειροκίνητα αμαξίδια ιδανικά για όσους είναι περισσότερο δραστήριοι. Τέτοιες κινήσεις γίνονται ευκολότερα με αμαξίδια που διαθέτουν άκαμπτο πλαίσιο, καθώς τα πτυσσόμενα εμφανίζουν ανοχές οι οποίες μάλιστα με τον καιρό γίνονται πιο χαλαρές από τέτοιου είδους χρήση.

Ένα εύχρηστο είδος χειροκίνητου αμαξιδίου είναι και αυτό που χρησιμοποιεί σύστημα οδήγησης ενός χεριού. Σε αυτόν τον τύπο, οι δύο μεταλλικοί σωληνωτοί ράβδοι που χρησιμοποιούνται για την κίνηση του αμαξιδίου συνδέονται μεταξύ τους με έναν αντιστρεπτικό άξονα. Αυτό επιτρέπει την πλοήγηση με το ένα χέρι ως εξής: όταν ο χρήστης κινεί τον έναν από τους τροχούς μπροστά ή πίσω, ο δεύτερος τροχός κινείται αντίθετα και το αμαξίδιο στρέφεται δεξιά και αριστερά. Όταν ο χρήστης προσφέρει την ίδια κατεύθυνση κίνησης και στους δύο τροχούς, τότε το αμαξίδιο μπορεί να κινηθεί προς τα μπροστά ή όπισθεν.

Η ποιότητα κατασκευής του πλαισίου και των χρησιμοποιούμενων υλικών στην κατηγορία των χειροκίνητων αναπηρικών αμαξιδίων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η αίσθηση της κίνησης επηρεάζει τον βαθμό ελέγχου από τον χρήστη. Επίσης, η ευελιξία που προσφέρει το κάθε αμαξίδιο εξαρτάται άμεσα από το συνολικό του βάρος και το επίπεδο ακαμψίας του πλαισίου. Γενικά, προτιμήστε πλαίσια φτιαγμένα από κράματα αλουμινίου, κράματα τιτανίου, ή ακόμη και ανθρακόνημα, και αποφύγετε τα βαριά πλαίσια από ατσάλι ή σίδερο. Επίσης δώστε ιδιαίτερη βάση στο κάθισμα και τις δυνατότητες ρύθμισής του. Κάποια αμαξίδια διαθέτουν επίσης και ένα είδος χειρόφρενου, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για την άνετη στάθμευση σε κλινόμενα πεδία. Καθώς τα περισσότερα εδάφη είναι τέτοια, είναι σημαντικό το αμαξίδιο που θα επιλέξουμε να προσφέρει αυτό το χαρακτηριστικό.