Scooters

Τα scooter είναι ένα σύγχρονο εναλλακτικό των ηλεκτροκίνητων αναπηρικών αμαξιδίων, βασισμένο στην αρχή λειτουργίας των δίκυκλων μηχανών. Πρόκειται στην ουσία για τετράτροχο όχημα το οποίο χρησιμοποιεί έναν βενζινοκινητήρα ή ηλεκτροκινητήρα, διαθέτει ένα κάθισμα που μπορεί να στραφεί για να προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση για τον χρήστη, μια συστοιχία μπαταριών ή δεξαμενή καυσίμου, και ένα αξονικό τιμόνι ποδηλάτου για τον έλεγχο της πορείας. Συνήθως, τα scooter αυτά διαθέτουν και κάποιο κιβώτιο ταχυτήτων για την ευκολότερη ανάβαση σε απότομες ανηφόρες, ενώ η αλλαγή ταχυτήτων γίνεται αυτόματα. Για την μεγαλύτερη ασφάλεια του χρήστη, τα περισσότερα scooter διαθέτουν επίσης και εμπρός φώτα πορείας, περιοριστές ταχύτητας, και αξιόπιστα δυνατά φρένα σε όλους τους τροχούς.

Στην ουσία, αυτού του είδους το βοήθημα είναι κατάλληλο κυρίως για χρήση σε εξωτερικούς χώρους και ειδικότερα σε κομμάτια του αστικού οδικού δικτύου Για αυτό τον λόγο, τα περισσότερα scooter είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού κώδικα κατασκευής οχημάτων για πολιτική χρήση. Η χαμηλή ταχύτητα αυτών των ειδικών οχημάτων όμως (έως 15 χ/ω) τα καθιστά επικίνδυνα για χρήση σε σημεία υψηλής κυκλοφορίας από κανονικά οχήματα.

Τα είδη των scooter κατά τον τρόπο μετάδοσης της κίνησης ουσιαστικά διακρίνονται σε εμπροσθοκίνητα και πισωκίνητα. Συνήθως, τα εμπροσθοκίνητα χρησιμοποιούν ηλεκτροκινητήρες και διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία κίνησης και έτσι χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους. Αυτού του είδους τα scooter μπορούν να μετακινήσουν άτομα που ζυγίζουν έως και 130 κιλά. Τα πισωκίνητα είναι πιο ικανά σε απαιτητικές εφαρμογές, και έτσι χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε εξωτερικούς χώρους. Η μέγιστη ικανότητα εξυπηρέτησης μπορεί να φτάσει και τα 250 κιλά. Σε κάποιες, λίγες περιπτώσεις, υπάρχουν και τετρακίνητα scooter με πιο φαρδιά λάστιχα για εκτός δρόμου χρήση. Τα είδη των scooter κατά την χρηστική τους ικανότητα διακρίνονται σε μικρά και ευέλικτα scooter που μπορούν να αναδιπλωθούν για ευκολότερη μεταφορά, σε μεσαίας εμβέλειας που αποσκοπούν σε γενική χρήση, και σε βαρέως τύπου που μπορούν να προσφέρουν πρόσβαση ακόμη και σε ανώμαλο έδαφος.

Σε γενικές γραμμές, τα scooter αυτά είναι κατάλληλα για χρήση από άτομα που έχουν την δυνατότητα κίνησης των άνω άκρων, καθώς απαιτούν φυσική προσπάθεια και ορθή στάση του κορμού για τον σωστό έλεγχο του οχήματος. Για αυτό τον λόγο, συνήθως χρησιμοποιούνται από άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία καθώς η απαιτούμενη δύναμη για την κίνηση ενός χειροκίνητου αναπηρικού αμαξιδίου υπερβαίνει τα όρια της ανθρώπινης ικανότητας. Επιπλέον, η τιμή απόκτησης ενός scooter που διαθέτει επαρκή δύναμη για την άνετη κίνηση υπέρβαρων ανθρώπων είναι κατά πολύ μικρότερη σε σύγκριση με αυτή των σχετικά δυνατών ηλεκτροκίνητων αναπηρικών αμαξιδίων.

Τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των scooter είναι η χαμηλή απόστασή τους από το έδαφος και το αυξημένο τους μέγεθος σε σχέση με τα αναπηρικά αμαξίδια. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά περιορίζουν σημαντικά την προσβασιμότητα των χρηστών τους σε μια σειρά από κοινά σημεία του αστικού περιβάλλοντος.

Ένα ιδιαίτερο είδος scooter είναι τα λεγόμενα knee scooter τα οποία σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν την κίνηση ατόμων με πρόβλημα στο ένα από τα δύο πόδια. Αυτά τα scooter δεν διαθέτουν κάποιο μηχανισμό προώθησης, καθώς εξαρτώνται απόλυτα από τον χρήστη για αυτό. Συνήθως χρησιμοποιούνται από άτομα που υποβλήθηκαν σε κάποια εγχείρηση στο ένα από τα δύο πόδια, και προσφέρουν ασύγκριτη δυνατότητα κίνησης σε σχέση με τις κλασσικές πατερίτσες.