Παιδικά Αναπηρικά Αμαξίδια

Τα παιδικά αναπηρικά αμαξίδια είναι μια κατηγορία αφιερωμένη σε άτομα μικρότερης ηλικίας με κινητικά προβλήματα, ή ακόμη και ενήλικες με χαμηλότερο ανάστημα που προτιμούν να χρησιμοποιήσουν κάτι πιο βολικό. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μικρότερου μεγέθους χειροκίνητα αμαξίδια με καθίσματα τοποθετημένα σε χαμηλότερο ύψος για μεγαλύτερη ευκολία πρόσβασης αλλά και χρήσης. Η απόσταση της θέσης από το έδαφος είναι μικρή, επιτρέποντας την ώθηση του αμαξιδίου με τα πόδια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στις μικρότερες ηλικίες.

Οι υποψήφιοι αγοραστές παιδικών αναπηρικών αμαξιδίων θα πρέπει να δώσουν βάση σε μια σειρά από διαφορετικά χαρακτηριστικά που είναι κρίσιμα για την ορθή απόδοση και τον βαθμό κινητικής βοήθειας για τον χρήστη. Για παράδειγμα, η στάση του σώματος κατά την χρήση επηρεάζεται από την θέση του καθίσματος και των επιμέρους στοιχείων, και ως εκ τούτου θα πρέπει να επιλεγεί ένα αμαξίδιο που να μην προκαλεί κυρτώσεις στην σπονδυλική στήλη. Επιπλέον, και λόγω της δραστήριας φύσης των παιδιών, θα πρέπει να προτιμηθούν αμαξίδια που διαθέτουν άκαμπτο πλαίσιο που είναι φτιαγμένο από ελαφριά υλικά όπως πχ. κράματα αλουμινίου, κράματα τιτανίου, ή ανθρακόνημα.

Η δυνατότητα ανύψωσης του καθίσματος για την επίτευξη ορθής στάσης σώματος από τον χρήστη δεν είναι τόσο σημαντική καθώς τα παιδιά αλληλεπιδρούν σε χαμηλότερο επίπεδο έτσι και αλλιώς, αλλά είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τους ενήλικες που χρησιμοποιούν τέτοια αμαξίδια. Αυτό που είναι χρήσιμο σε κάθε περίπτωση είναι η δυνατότητα ανάκλησης του καθίσματος χρησιμοποιώντας υδραυλικά έμβολα που είναι τοποθετημένα επάνω στο πλαίσιο.

Καθώς τα παιδιά μπορεί να γνωρίσουν σημαντική σωματική ανάπτυξη μέσα σε σχετικά μικρά χρονικά διαστήματα, είναι επίσης πολύ σημαντικό το αμαξίδιο που θα επιλεγεί να προσφέρει ένα επαρκές εύρος παραμετροποίησης των επιμέρους στοιχείων του, και ειδικά του ύψους του καθίσματος. Επίσης, το δέρμα των παιδιών είναι συνήθως πιο ευαίσθητο και ευερέθιστο όταν έρχεται σε επαφή με σκληρά υλικά, οπότε τα προσκέφαλα και τα υποβραχιόνια θα πρέπει να είναι φτιαγμένα από μαλακό αλλά ανθεκτικό υλικό. Κάποια παιδικά αναπηρικά αμαξίδια διαθέτουν επίσης ζώνες πρόσδεσης που είναι πολύ σημαντικές για την ασφάλεια των παιδιών, ιδίως κατά την ώθησή τους από τα χερούλια που βρίσκονται στο πίσω μέρος. Τα εκτός του πλαισίου υλικά θα πρέπει όλα να είναι από μη-πορώδες υλικό, καθώς τα παιδιά είναι γενικά επιρρεπή σε ατυχήματα και τα καθίσματα θα πρέπει να καθαρίζονται εύκολα και γρήγορα χωρίς τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων από συσσώρευση υπολειμμάτων στους πόρους.

Όπως και για τους ενήλικες, έτσι και για τα παιδιά υπάρχουν και ηλεκτροκίνητα αμαξίδια μικρότερου μεγέθους, και μάλιστα με την επιλογή για εμπρόσθια ή οπίσθια κίνηση. Η εμπρόσθια κίνηση προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στο στρίψιμο σε στενά σημεία αλλά γενικά αυτού του τύπου τα αμαξίδια κινούνται σε μικρότερες ταχύτητες από αυτά των οποίων η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς.

Τέλος, οι χρωματισμοί και τα σχέδια στο πλαίσιο, το κάθισμα, και στις ζάντες των παιδικών αναπηρικών αμαξιδίων είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την εξασφάλιση της καλής ψυχολογίας και διάθεσης των παιδιών που θα τα χρησιμοποιούν, και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην άποψη αυτών κατά την επιλογή.