Ηλεκτροκίνητα Αναπηρικά Αμαξίδια

Τα ηλεκτροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια είναι μια ιδιαίτερα χρηστική κατηγορία κινητικού βοηθήματος, καθώς επιτρέπουν την ανεξάρτητη κίνηση σε άτομα που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν χειροκίνητα αμαξίδια. Στην ουσία πρόκειται για αμαξίδια τα οποία είναι εξοπλισμένα με τουλάχιστον ένα ηλεκτρικό μοτέρ το οποίο προσφέρει την απαιτούμενη δύναμη κίνησης στους δύο πίσω τροχούς. Ο κινητήρας αυτός αντλεί ενέργεια από μια συστοιχία μπαταριών που βρίσκονται συνήθως στο κάτω μέρος του αμαξιδίου, ενώ ο χρήστης ελέγχει την πορεία του χρησιμοποιώντας κάποιο είδος χειριστηρίου όπως έναν μοχλό για παράδειγμα.

Καθώς η κίνηση αυτού του τύπου αναπηρικών αμαξιδίων είναι αυτοματοποιημένη, άτομα με εκτεταμένα κινητικά προβλήματα τα προτιμούν ιδιαίτερα. Για αυτό τον λόγο, υπάρχουν πολύ εξειδικευμένες λύσεις για τον έλεγχο της κίνησης, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων που κάνουν χρήση της κίνησης του κεφαλιού, του πιγουνιού, ή ακόμη και συστήματα εισπνοής – εκπνοής. Αυτό σημαίνει πως τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια μπορούν να κινήσουν άτομα που έχουν αναπηρία σχεδόν σε όλο το σώμα (τετραπληγικοί), και αδυνατούν να κινήσουν οποιοδήποτε άκρο. Ακόμη και για τις περιπτώσεις που και η παραμικρή κίνηση οποιουδήποτε σημείου του σώματος είναι αδύνατη, υπάρχουν συστήματα ελέγχου με εγκεφαλογραφικούς αισθητήρες που ανιχνεύουν την νευρική διέγερση, αλλά αυτά βρίσκονται προς το παρόν σε στάδιο ανάπτυξης και δοκιμών.

Τα πρώτα ηλεκτρικά αμαξίδια αναπτύχθηκαν την δεκαετία του πενήντα για να βοηθήσουν τραυματισμένους βετεράνους του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, και από τότε έχουν γνωρίσει τεράστια πρόοδο σε όλα τα επιμέρους συστήματά τους. Πλέον χρησιμοποιούν μπαταρίες ξηρού τύπου μεγαλύτερης χωρητικότητας, προσφέρουν ενσωματωμένους φορτιστές ταχείας φόρτισης, γυροσκοπικούς σένσορες για καλύτερη σταθερότητα, και πλαίσια που αντέχουν σε συγκρούσεις και ασφαλίζουν τον χρήστη από τραυματισμούς σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 10542 και 7176.

Μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι τα ηλεκτροκίνητα δυναμικής κλίσης που χρησιμοποιούν τους γυροσκοπικούς αισθητήρες σε συνδυασμό με ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου το οποίο επιτρέπει την αυτόματη ισορρόπηση στους δύο τροχούς με σκοπό την ανάβαση ακόμη και σε σκαλοπάτια. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτών των αμαξιδίων είναι η δυνατότητά τους να ανυψώσουν τον χρήστη σε υψηλότερο επίπεδο για μια καλύτερη αλληλεπίδραση με ανθρώπους ή αντικείμενα.

Τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια εκτός δρόμου είναι ένα ακόμη ειδικό είδος που διαθέτει πλατύτερες ρόδες με πιο κατάλληλα ελαστικά για μεγαλύτερη πρόσφυση ακόμη και σε επιφάνειες όπως το υγρό γρασίδι, κλπ. Αυτά τα αμαξίδια είναι γενικά μεγαλύτερα και προσφέρουν σημαντικά μεγαλύτερη αυτονομία από τα εσωτερικού χώρου. Τα αμαξίδια αυτού του τύπου μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν επίσης αστικά παρεμποδιστικά προς την κίνηση στοιχεία όπως πεζοδρόμια χωρίς ράμπες, κλπ. Για αυτό τον λόγο, είναι ιδανικά για οποιαδήποτε χρήση εκτός σπιτιού.

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αναπηρικών αμαξιδίων, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να λάβουν υπ όψιν και κάποια σημαντικά μειονεκτήματα που απορρέουν από τον σχεδιασμό και την αρχή λειτουργίας τους. Το πρωταρχικό είναι οι περιορισμοί που τίθενται από την διάρκεια της μπαταρίας. Σε περίπτωση που η μπαταρία εξαντληθεί προτού ο χρήστης φτάσει σε κάποιο σημείο με δυνατότητα φόρτισης, η κίνηση του αμαξιδίου γίνεται πολύ δύσκολη ακόμη και με την βοήθεια άλλων ατόμων λόγο του αυξημένου βάρους του. Επιπλέον, όλα τα βοηθητικά συστήματα που υπάρχουν διαθέσιμα στο αστικό περιβάλλον όπως πχ. ράμπες ανύψωσης σε λεωφορεία, θέσεις σε θέατρα και κινηματογράφους κλπ. είναι φτιαγμένα για χρήση από χειροκίνητα αμαξίδια τα οποία είναι σημαντικά στενότερα. Φυσικά, καθώς η ανάπτυξη αυτού του είδους των αμαξιδίων συνεχίζεται, αυτά τα προβλήματα σταδιακά ξεπερνιούνται μέσα από εξυπνότερο σχεδιασμό και υιοθέτηση πιο προηγμένων τεχνολογιών.