Αναπηρικά Αμαξίδια Ειδικού Τύπου

Οι ειδικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα δεν περιορίζονται στο σωματικό τους επίπεδο, αλλά επεκτείνονται σε απόλυτο βαθμό και στο πνευματικό. Ανάγκες όπως η πρόσβαση σε δύσβατα σημεία, η άθληση, και ο χορός, είναι μερικά μόνο παραδείγματα τέτοιων αναγκών τα οποία καλύπτονται επιτυχώς από ειδικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα αμαξίδια. Σταδιακά, και σε συνάρτηση με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι κατασκευαστές αναπηρικών αμαξιδίων καλύπτουν όλο και πιο ειδικές ανάγκες με πιο ολοκληρωμένο και ασφαλή τρόπο.

Αμαξίδια εκτός δρόμου και θαλάσσης

Τα αναπηρικά αμαξίδια εκτός δρόμου προσφέρουν την μοναδική ικανότητα στον χρήστη να επισκεφθεί μέρη στα οποία η πρόσβαση θα ήταν αδύνατη με ένα παραδοσιακό αμαξίδιο. Αυτά τα αμαξίδια χρησιμοποιούν ρόδες μεγάλου πλάτους με σκοπό τον διαμοιρασμό του βάρους τους σε ένα ευρύτερο πεδίο, εμποδίζοντας έτσι την βύθιση των τροχών ακόμη και όταν αυτοί κινούνται επάνω σε αμμώδες έδαφος. Αυτού του είδους τα αμαξίδια είναι αρκετά διαδεδομένα σε οργανωμένα τουριστικά θέρετρα ανά τον κόσμο. Επιπλέον, υπάρχουν και ηλεκτροκίνητα αμαξίδια εκτός δρόμου που διευκολύνουν την πρόσβαση σε απρόσιτα μέρη ακόμη και για άτομα με μεγάλη αδυναμία σωματικής κίνησης.

Βαριατρικά Αμαξίδια

Τα βαριατρικά αναπηρικά αμαξίδια είναι άλλη μια ειδική κατηγορία που απευθύνεται σε εξόχως υπέρβαρα άτομα. Είναι γενικά μεγαλύτερα σε πλάτος, διαθέτουν ενισχυμένο πλαίσιο που μπορεί να αντέξει μεγάλα βάρη, ενώ οι τροχοί είναι και αυτοί ενισχυμένοι με παχύτερες ακτίνες μεγαλύτερης αντοχής.

Αθλητικά Αμαξίδια και Χορού

Τα αθλητικά αμαξίδια χρησιμοποιούνται από άτομα με κινητικές δυσκολίες για το σκοπό της άθλησης και της διασκέδασης. Ακολουθούν γενικά διαφορετική και ξεχωριστή σχεδιαστική φιλοσοφία ανάλογα με το άθλημα το οποίο στοχεύουν να υπηρετήσουν, ενώ το επίπεδο μηχανικής αγχινοίας που επιδεικνύεται από αυτά είναι το ανώτερο στον τομέα. Για παράδειγμα, τα αμαξίδια που χρησιμοποιούνται για αγώνες ταχύτητας, είναι φτιαγμένα από πανάλαφρα κράματα αεροπορικού ντουραλουμινίου ή ανθρακονήματα, διαθέτουν τροχούς αρνητικής κλίσης για μεγαλύτερα περιθώρια πρόσφυσης που επιτρέπουν το στρίψιμο ακόμη και σε μεγάλες ταχύτητες, ενώ το σχήμα του αμαξιδίου ακολουθεί μια αεροδυναμική προσέγγιση με σκοπό την όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση της αντίστασης του αέρα κατά τον αγώνα.

Αμαξίδια Ανάβασης Σκάλας

Τα αμαξίδια ανάβασης σκάλας είναι αφιερωμένα στο σκοπό που υποδηλώνεται από το όνομά τους. Καθώς η ενέργεια της ανάβασης μιας σκάλας είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα που μπορεί να επιχειρηθεί από ένα άτομο που κινείται με την βοήθεια αμαξιδίων, αυτά τα ειδικά αμαξίδια εξασφαλίζουν μια μοναδική δυνατότητα αξιοποιώντας ξεχωριστά μηχανικά και ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν βρίσκονται στα άλλα είδη αμαξιδίων. Για παράδειγμα, κάποια από αυτά τα αμαξίδια χρησιμοποιούν γυροσκοπικούς σένσορες για την ισορρόπηση σε δύο βοηθητικές πίσω ρόδες, επιτυγχάνοντας έτσι την ελεγχόμενη ανάβαση/κατάβαση. Άλλα αμαξίδια τέτοιου τύπου χρησιμοποιούν ένα είδος ελαστικής ερπύστριας που προσφέρει μέγιστο έλεγχο κατά την ανάβαση ή κατάβαση σκαλοπατιών. Όπως είναι λογικό, όλα αυτά τα αμαξίδια είναι ηλεκτροκίνητα και η λειτουργία τους είναι αυτόματη, αλλά ο χρήστης μπορεί να παρέμβει ανά πάσα στιγμή και να παύσει ή να συνεχίσει την ενέργεια.