Αναπηρικά Αμαξίδια

Τα αναπηρικά αμαξίδια είναι ένα αρχαίο επινόημα που βοηθάει ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να χαρούν την ζωή απρόσκοπτα, να κινηθούν ανεξάρτητα σε διάφορα μέρη και εδάφη, ή ακόμη και να αθληθούν. Στην ουσία πρόκειται για άνετα καθίσματα επάνω σε ρόδες που μετρούν αιώνες χρήσης και εξέλιξης, όντας σήμερα το σημαντικότερο βοήθημα για άτομα με αναπηρίες των κάτω άκρων, ή σοβαρά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.

Καθώς η τεχνολογία υλικών και η μηχανική που συνδέονται άρρηκτα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναπηρικών αμαξιδίων γνώρισαν τεράστια πρόοδο τις πρόσφατες δεκαετίες, ο αριθμός των διάφορων τύπων αυτού του βοηθήματος αυξήθηκε για να καλύψει κάθε ειδική ανάγκη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, τα υλικά που χρησιμοποιούνται πλέον για την κατασκευή τους περιλαμβάνουν αεροπορικά ντουραλουμίνια και ελαφριά κράματα τιτανίου, αντικαθιστώντας τα ξύλα που προτιμόταν παλαιότερα, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερο βαθμό αξιοπιστίας και ακαμψίας πλαισίου. Διάφοροι πειραματισμοί με τα μεγέθη και τα ελαστικά που χρησιμοποιούνται για τις ρόδες φέραν επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα και στον τομέα της αντίστασης κύλισης, κάνοντας την κίνηση των αμαξιδίων ακόμη ευκολότερη και καθιστώντας δυνατή την κατασκευή πιο ειδικευμένων αναπηρικών αμαξιδίων. Γενικά, τα αμαξίδια διακρίνονται σε πτυσσόμενα, και άκαμπτα. Τα πλεονεκτήματα των πρώτων είναι η ευκολία στην αποθήκευση, ενώ των δεύτερων η ευκολότερη κίνηση.

Τα διάφορα είδη των αναπηρικών αμαξιδίων περιλαμβάνουν πλέον τις εξής κυριότερες κατηγορίες:

Χειροκίνητα Αναπηρικά Αμαξίδια

Ο πιο κοινός και ευρέως χρησιμοποιούμενος τύπος αναπηρικών αμαξιδίων είναι τα χειροκίνητα, δηλαδή αυτά που επιτρέπουν στον χρήστη να κινήσει τις ρόδες με τα χέρια του. Αυτή η δυνατότητα προσφέρει στον χρήστη μοναδική αίσθηση ανεξαρτησίας καθώς η κίνηση και ο τρόπος που αυτή επιτυγχάνεται εξαρτάται απόλυτα από αυτόν. Για τον σκοπό της ευκολότερης μεταφοράς της δύναμης στρέψης από τα χέρια, οι ρόδες αυτών των αμαξιδίων περιλαμβάνουν μια ειδική μεταλλική στεφάνη τοποθετημένη ομόκεντρα με αυτές.

Ηλεκτροκίνητα Αναπηρικά Αμαξίδια

Τα ηλεκτροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια είναι ιδανικά για όσους δεν διαθέτουν την δυνατότητα να κινήσουν τις ρόδες με τα χέρια τους. Χρησιμοποιούν ένα ηλεκτρικό μοτέρ σε συνδυασμό με κάποιου είδους συστήματος ελέγχου της κίνησης που συνήθως έχει την μορφή ενός μοχλού. Το μοτέρ είναι συνδεδεμένο με ένα υποτυπώδες διαφορικό που προσφέρει την απαιτούμενη ροπή στρέψης στην κάθε ρόδα ξεχωριστά, καθιστώντας την κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις καθώς και την στρέψη του αμαξιδίου δυνατή.

Αναπηρικά Αμαξίδια Μεταφοράς

Τα αμαξίδια μεταφοράς είναι σχεδιασμένα για κίνηση από κάποιο άλλο άτομο πέραν του χρήστη. Για αυτό το σκοπό, περιλαμβάνουν χερούλια στο πίσω μέρος, ενώ το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρει την δύναμη της ώθησης από το άνω άκρο ομοιόμορφα. Αυτού του τύπου τα αμαξίδια χρησιμοποιούνται ευρέως σε νοσοκομεία και αεροδρόμια.

Ορθοστατικά Αναπηρικά Αμαξίδια

Τα ορθοστατικά αμαξίδια είναι ένα ιδιαίτερο είδος βοηθήματος που επιτρέπει στον χρήστη να ανασηκώσει το κάθισμα και ως εκ τούτου και το σώμα του σε όρθια θέση. Ο σκοπός αυτού του μοναδικού χαρακτηριστικού είναι να προσφέρει στο χρήστη την δυνατότητα να αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους στο ίδιο επίπεδο, κάτι που είναι σημαντικό για την ανθρώπινη ψυχολογία. Ο τρόπος ανύψωσης στηρίζεται συνήθως σε κάποιο είδος υδραυλικού μηχανισμού.

Παιδικά Αναπηρικά Αμαξίδια

Τα παιδικά αναπηρικά αμαξίδια είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση από παιδιά ή άτομα με πολύ χαμηλό ύψος. Τα καθίσματα τους είναι τοποθετημένα σε χαμηλότερο επίπεδο, ενώ το πλαίσιο είναι γενικά μικρότερου μεγέθους, καθιστώντας την πρόσβαση σε αυτά ευκολότερη.

Ειδικού τύπου Αναπηρικά Αμαξίδια

Τα αναπηρικά αμαξίδια ειδικού τύπου περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες όπως εκδόσεις για σπορ, αμαξίδια κατάλληλα για κίνηση σε αμμώδες παραλίες, βαριατρικά αμαξίδια με ενισχυμένο πλαίσιο για χρήση από υπέρβαρα άτομα, και τα ορθοπεδικά σκούτερ για όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με το ένα από τα δύο πόδια. Άλλα αμαξίδια που προσφέρουν μοναδικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν συστήματα ταχυτήτων για ευκολότερη ανάβαση κεκλιμένου εδάφους, καθώς και σύστημα φρένων για μεγαλύτερη ασφάλεια. Τέλος, υπάρχουν πλέον και αμαξίδια με γυροσκοπικά συστήματα που επιτρέπουν στον χρήστη να ισορροπήσει στις δύο μπροστινές ρόδες προσφέροντας έτσι τα χαρακτηριστικά των ορθοστατικών, ενώ τα ίδια αυτά αμαξίδια μπορούν ακόμη και να καταστήσουν την ασφαλή ανάβαση και κατάβαση σκαλοπατιών δυνατή.